Támogatóink:


Szervezésünkben március 9-én nem 12 dühös-, hanem 10 szorgos ember szerszámot ragadott és a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban a Domb környékén tavaszi takarítást végzett: avart gereblyézett, az összegyűlt leveleket a komposztra vitte, s még szemetet is szedtek!
     A gyönyörű időben, tiszta levegőn üdítő volt ez a kis testmozgás.
     A munka végeztével -meglepetésként- Melinda-féle finom palacsintával, üdítővel vártuk a dolgos embereket.
     Köszönet mindenkinek az önzetlen munkáért!

Képek a Képtárban »

Kezdőoldal »

Rajta Magyar! - Tekerj a zöldbe!
     Március idusán közel félszázan pattantak kerékpár-nyeregbe és indultak neki a IUSTITIA Egyesület által szervezett tavaszi túrának. A vitézek létszáma menet közben még növekedett is.
     A várost elhagyván a 44-s főút melletti kerékpárúton folytattuk utunkat, majd elfordultunk az új, Szentkirály felé vivő útra. A sima aszfalton csak úgy repültek a paripák, nagyon jó érzés az új kerékpárúton tekerni! S aki közben megéhezett, az sem szomorkodott: a hamuba sült pogácsa helyett a Félegyházi Pékség finom süteményei csillapították éhüket. Köszönet a kétféle süteményért!
     A kocséri bekötőúton azután visszavettünk a tempóból.
     Így is a déli harangszó előtt megérkeztünk a célállomásra, megkerestük Petőfi /vélt/ lócáját a csárdában. Miután megérkeztek a kocséri gyalogos túrázók, rövid műsorral emlékeztünk meg a forradalom napjairól. A közönség aktivitása mellett közösen szavaltuk el a Nemzeti dalt, majd Erdélyi Melinda előadásában hallgattuk a fránya Tintásüveg történetét. Patai Mira és édesanyja, Andrea emlékezetes szavalatai után néhány érdekességet is megtudtunk a forradalom napjáról.
     Ennyi kultúrára már csak megéhezik a vándor kerekes. S hogy ne korgó gyomorral kelljen továbbmennünk, arról a Kocsér község Önkormányzata gondoskodott: jó ízű paprikás krumplival vendégelte meg a vitézeket, gyalogosokat. Nagyon köszönjük a falu Önkormányzatának a finom ebédet!
     Az ebéd utáni sziesztát követően Nagykőrös felé vettük utunkat. Beérve a városba, felkerestük az Arany János múzeumot. Itt meghallgattuk Antal Zoltán történész előadásában Nagykőrös szerepét a forradalom és szabadságharc idején.
     Esteledvén értünk Kecskemétre, ahol a vitézek kemény magja még összeállt egy fotó erejéig, megörökítve a részvételt az utókor számára.
     A következő kerékpározások is sok-sok érdekességet tartalmaznak:
     -2024. március 23-án, Nyárlőrincen, a helyi értékekkel ismerkedünk meg.
     -2024. április 14-én Kerekegyházán és Kunadacson keressük fel a Móczár kastélyt, illetve a Betyár Kúriát.
     Várjuk a kerekes vitézeket az újabb helyek meghódításhoz!
     A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósult meg.
     Dr. Varga Tibor
     IUSTITIA Egyesület

Képek a Képtárban »

Kezdőoldal »

Színes lett a Domb!
Április első szombatjára a természet felöltötte tavaszi ruháját: a fák kizöldültek, a mezei virágok sok színben pompáztak.
     Egyesületünk pedig ráerősített erre a színkavalkádra! Színes Tavasz néven néhány lelkes önkéntes közreműködésével színpompás futóversenyt, azaz inkább örömkocogást szervezett a különlegességre nyitott futók számára.
     Már az előnevezés is meghaladta a szervezők várakozását, de a helyszíni regisztráció közel 150 főre növelte az indulók létszámát!
     Ez nem futás, és nem verseny volt: mindenki olyan tempóban teljesítette az általa választott távot, ahogy akarta. Még Szemereyné Pataki Klaudia Polgármester Asszony is színessé vált, aki a 4 km-s résztvevőket indította.
     A célban a Félegyházi Pékség hatalmas pizzaszelete várta a befutókat. E mellett jutott mindenkinek egy-egy palacsinta (Aranybarna palacsintázó), ásványvíz és banán (Laczkó-Zsámboki Angéla). No meg az AszuCar Autósiskola jóvoltából a kicsiknek nyakpánt, karkötő, a felnőtteknek kupon.
     Köszönet mindenkinek a támogatásért!
     Kis pihenőt követően bemutatókat láthatott a népes közönség. Először az ugrálóköteles csoport lépett fel látványos műsorral. Utánuk a súlyemelőktől kaptunk ízelítőt a sportág szépségeiből. Végül a capoeria révén idéztük meg a brazil hangulatot! A lelkesebb nézők ki is próbálhatták a súlyok emelését, a brazil tánc- és harcművészet alapjait.
     A programokat követően mindenki valóban színes élményekkel térhetett haza.
     Köszönet a támogatásért: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának, Nemzeti Együttműködési Alapnak, Félegyházi Pékségnek, Laczkó-Zsámboki Angélának, Aranybarna palacsintázónak, AszuCar Autósiskolának.
     S mindez nem valósulhatott volna meg az önkéntesek lelkes munkája nélkül!
     Következő rendezvényeink:
           -április 14. Kúriák nyomában- kerékpártúra
           -április 28. Régmúlt emlékei- kerékpártúra
           -május 25. Fuss egy napot! -futóverseny

Képek a Képtárban »

Kezdőoldal »

Múltidéző kerékpártúra Kerekegyháza környékén
     Babityné Nyúl Ági élménybeszámolója:
     Vasárnap, április 14-én egy nagyon különleges túrára gyülekezett a kis csapat Kecskemét főterén. Célunk egy család egykori lakhelyének és sírboltjának felkeresése volt. A forgalmas úton naponta százak haladnak,de csak nagyon kevés ember tudja,mi bújik meg az út menti erdős rész mögött.
     Itt található a Móczár kúria. Móczár Antalt méltán nevezik Kerekegyháza felvirágoztatójának, hiszen az ő segítségével honosították meg itt a gyümölcs-és szőlőkultúrát. Ezen felül is nagyon sokat tett az itt élőkért, amiért is díszpolgári címet is kapott. A családjuk 1902-től 1905-ig építette fel a lakhelyükként szolgáló kúriát,ami sajnos lassan-több száz magyarországi egykor patinás csodálatos kisebb, nagyobb kastélyhoz hasonlóan- az enyészetté válik. A jelenlegi tulajdon viszonyok sajnos nem ismertek, így felújítására kevés az esély.
     Túravezetőnk többször járt erre és véletlen felfedezte, hogy az épületbe be lehet menni. Ebben a 18 helyiségből álló épületben, ami a régen egy főúri család lakhelye volt,nagy bálokat is rendeztek. A szocializmus éveiben a Dózsa tsz. központja, orvosi rendelő, iskola majd tésztaüzem lett, ennek nyomait láthattuk is. A különleges üvegfalú borospince és a még mindig nagyon jó állapotban levő tetőszerkezet is érdekes volt.
     Innen rövid pihenő után elindultunk az út túloldalán szemben levő erdős részre, ahol 400 méter megtétele után a Móczár családi kripta maradványait néztük meg. Még életében felépíttette a család, a kereki határ legmagasabb pontjára 4 fenyőfával körbeölelve. Elrejtve az erdő sűrűjében,nehéz rátalálni,de sajnos így is a nagyon sokszor feltörték,egy részét lerombolták.
     Innen Kerekegyházára vezetett utunk, kis pihenőt tartottunk, amikor is a Félegyházi Pékség finomságai mellett egy kis libazsíros kenyérrel is pótoltuk az elvesztett kalóriákat.
     Ezután Kunadacs felé tekertünk, az ottani Betyár kúriát tekintettük meg, sajnos csak kívülről. Ez az épület szerencsésebb volt,mert szépen felújították,így viszont látogatni csak akkor lehetne, ha kibérelnénk az egészet pl. rendezvényre. Energetizáló dombok között haladtunk a horgásztóig, ahol kis frissítőt vehettünk magunkhoz, majd feltöltődve visszatekertünk Kerekegyháza felé, hogy megkóstoljuk a helyi meggysört is.
     Sok élménnyel -remélhetőleg a többiek is- jó hangulatban indultunk vissza Kecskemétre.
     Van fent a youtube-on egy közel 1 órás videofelvétel, ahol egy fiatalember dédmamája mesél a Móczár kúriáról, ahová 60 évvel ezelőtt iskolába járt. Nagyon érdekes,ízes hangulatú beszámoló. Móczár Antal Kastély - Dédimamával Nosztalgiáztunk. »

Képek a Képtárban »

Kezdőoldal »


Április végén kerékpártúrát szerveztünk Babity János vezetésével, amin 18 fő vett részt (2 fő a hetényi körforgalomnál csatlakozott). Kecskemét-Hetényegyháza-Kerekegyháza-Fülöpháza-Kerekegyháza-Hetényegyháza-Kecskemét volt az útvonal.
     Hetényegyháza előtt megálltunk egy molinonál, ahol egy humoros figyelmeztetés hívja fel a figyelmet a szabályos kerékpározásra.
     Kerekegyházán a szokásos helyen leparkoltunk egy kis frissítőre, majd elindultunk Fülöpháza felé. Utközben megálltunk szappanszéknél, itt egy tó volt régen.
     Fülöpháza után egy kis homokos szakasz várt ránk, ahol megálltunk egy Kettős temetőkeresztnél. Itt régen temető volt, a környező tanyákból temetkeztek ide, majd megszüntették, ennek az emlékére állították a keresztet.
     Innen a Kunság majorba tekertünk, amely egy szépen gondozott, lovarda sok lóval, kecskék, nagy tó, béka, ahol több féle madár hangját lehetett hallani, rengeteg fecske szorgosan dolgozott, építették a fészküket.
     Innen Kerekegyházára tekertünk a Balatoni Farkas János emlékparkba. Ő volt Kerekegyháza újraalapítója, első földes ura.
     Itt Babity házaspár libazsíros, lilahagymás kenyér partival lepett meg bennünket, melyet ezúton is köszönünk. Jót ettünk, ittunk, beszélgettünk.
     Indulás haza, Hetényegyházán megálltunk kávézni, sütizni, egy kicsit beszélgetni es irány Kecskemét.
     Köszönjük Janinak a túravezetést.
     - Almási Rozália -


Képek a Képtárban »

Kezdőoldal »

Újabb túrával jelentkezünk, s megint összekapcsoljuk a sportot és kultúrát: ami változatlan az a kerékpározás, ami változik az a művészet ága.
     Muzsikál az erdő!
     A túra vezetője: Babity János (70 630 90 94)
     A túra útvonala: Kecskemét – 44-s út (kerékpárút!)- Szentkirály- Lakitelek- Tőserdő, majd vissza.
     A túra távja: 60 km
     Tervezett indulás: 2024. 05. 12. 08:30 Kecskemét - Főtér (Gyülekező: 8:15-től)
     Tervezett visszaérkezés: jelentkezés + választott program alapján, max. 19 óra
     A túra nyílt, bárki számára teljesíthető.
     A túra részletes leírása:
     A Főtérről indulva a Rákóczi út-Békéscsabai úton hagyjuk el a várost. A Repülőtértől végig kerékpárúton haladva, a 44-s úton átkelve továbbra is kerékpárúton megyünk. A szentkirályi körforgalomtól kis forgalmú főúton tekerünk. Így érkezünk meg Lakitelekre, majd a falun át Tőserdőre.
     Felszerelés: Időszaknak megfelelő, tavaszi, kerékpáros ruházat. Esővédő.
     Étkezés: Hideg élelem és víz (önellátás).
     Jó műszaki állapotú kerékpár, előírás szerinti tartozékokkal (+tartalék belső).
     Fejvédő és fényvisszaverő mellény ajánlott.
     Egyéb tudnivalók:
     A regisztrációval történő jelentkezéssel mindenki elismeri, hogy a túrára felkészült, mind ő, mind a kerékpárja a részvételre alkalmas állapotban van, és nincs tudomása olyan betegségről, mely a túrán való részvételét akadályozná.
     A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt! Az egyesülettől kártérítés semmilyen címen nem igényelhető!
     Mindenki köteles betartani a közúti közlekedés szabályait!
     A résztvevők beleegyeznek, hogy a túrán készült fotók, videofelvételek, külön jóváhagyásuk nélkül felhasználásra kerülhetnek a túrákkal kapcsolatban; a honlapon, FB-on, sajtóban való megjelenésükért díjazás semmilyen címen nem illeti meg őket.
     A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött:
Május 8-n délig jelentkezz:ITT »
     A részletes program az alábbi linken található: ITT »
     Várunk benneteket!
     Babity János
     Varga Tibor

Kezdőoldal »

Vasné Varga Klári beszámolója:
     A nyár eleji túránk ezúttal a Kistérségi Érték Járó programsorozathoz kapcsolódott. Az időjárás szeszélyesnek ígérkezett: reggel még esett, de mire útnak indultunk, a napsugarak már huncut táncot jártak a felhők ölelésében. Kilencen vágtunk neki a közel 70 kilométeres távnak, bizakodva, hogy az eső elkerül minket. Szerencsénk volt, több alkalommal is láttuk a távolban az esőt, éreztük illatát, de mi szárazon tértünk haza a nap végén. Az út során erős szembeszél kísért minket, mind odafelé, mind visszafelé, ami nem könnyítette meg dolgunkat.
     Kunszálláson megpihentünk, és ettünk egy finom fagyit, jó hangulatban telt a pihenés. Alig tettünk meg néhány métert, amikor egy defekt is színesítette túránkat. A fiúk szakszerűen és gyorsan megoldották a problémát, majd tovább indultunk, és meg sem álltunk az Aranymonostor Látogatóközpontig. Itt egy hosszabb pihenő várt ránk: először egy különleges, több mint 180 fokos vetítést tekintettünk meg, majd a kiállítótérben arany és aranyozott kincsekben gyönyörködhettünk, amelyeket 800 éven át rejtett a puszta homokja. Egy különleges cseppes poharat is láthattunk, amelyből itt van az egyetlen darab a világon, amely ilyen jó állapotban megmaradt az utókor számára. Kipróbálhattuk a VR szemüvegeket is.
     Miután felfedeztük a látogatóközpont belső kincseit, kisétáltunk a szentek útján a Monostordombhoz. A kecskeméti Katona József Múzeum régészei 2010-ben kezdték meg itt a munkát, és az ásatások azóta is folyamatosan zajlanak, így a látogatók élőben követhetik nyomon a feltárásokat. Az elmúlt években a régészek feltárták a monostorhoz tartozó templomot, a kolostor épületének nagyobb részét, valamint a hozzájuk kapcsolódó temetőrészeket. A feltárt sírok nagy száma alapján feltételezhető, hogy a lakosság száma akár a több ezret is elérhette. A további feltárások során előkerült Pétermonostora kövezett főtere is, amelyet egykor több ezer lakóház és épület vett körül. Kiemelkedett közülük a monumentális, kéttornyú, háromhajós, félköríves templom és a hozzá kapcsolódó premontrei kolostor. Máté sok érdekességet mesélt nekünk az ásatások színhelyén.
     Visszasétáltunk a látogatóközponthoz, ahol elfogyasztottuk az ebédet, majd égzengés kíséretében indultunk vissza Kecskemét irányába. Szerencsére csak a mennydörgés hangját és a szél erejét tapasztaltuk meg, de nem áztunk meg. Fél öt körül érkeztünk meg a Katona József Színházhoz, ahol a társaság elköszönt, de a nap még korántsem ért véget. A belvárosban színes programok várták az érdeklődőket, komolyzenei és könnyűzenei koncertekkel.
     A túránkat ezúttal is a Félegyházi Pékség támogatta finom péksüteményekkel, míg a Iustitia Egyesület a látogatóközpont belépőjegyét biztosította számunkra. Köszönet érte.
     Túravezetőnk és szervezőnk Varga Tibor volt.

Képek a Képtárban »

Kezdőoldal »

Miskár Irén túrabeszámolója::
     Egy nap Tatárszentgyörgyön és környékén, bringázás a Iustitia egyesülettel.
     Kissé esős, borús reggelre ébredtünk. Elhatároztam , ezt a napot azért is a sportnak szentelem és csatlakozom a Iustitia egyesület által szervezett kerékpártúrához.
     Hát, legalább nem 30 fokban kell tekerni, gondoltam, miközben bepakoltam amúgy is terjedelmes napi csomagomba az esőkabátot és kalapot . Az idő nem tántorított el többünket, hogy Kecskeméten a Katona József szobornál találkozzunk a megbeszélt időben. Csapatunkhoz menet közben még csatlakozott néhány fő.
     A félegyházi pékség meglepett bennünket az útra üdítővel, illetve péksüteménnyel, pizzával és lekváros táskával. Ezzel felszerelkezve vágtunk neki az útnak. Első megállónk Ménteleknél volt, ahol kis pihenőt tartottunk a játszótérnél. Mire tovább indultunk Ladánybene felé, már a nap is kisütött. Ladánybene központjában fagyiztunk, frissítőt ittunk. A következő pihenőhely Tatárszentgyörgyön volt. Itt megnéztük egy dombra gyalogolva az első uticélunkat , a keresztet. Meghallgattuk Jani beszámolóját a település történetéről, a kereszt állításnak körülményeiről.
     A kulturális program után Örkény felé vettük az irányt. Némi borulás megijesztett bennünket, de Tibor optimista volt, magabiztosan kijelentette, megrendelte a jó időt.
     A következő cél Örkényben, Örkény vitéz szobra volt, ahol ismét János tartott tájékoztatót a szobor történetéről.
     A szobornál és Örkény város feliratánál lefényképeztük a csapatot, majd tovább bicikliztünk egy kisebb parkba, ahol megebédeltünk.
     Ebéd után több kis szünetet tartva visszaindultunk Kecskemétre.
     Az egyik szusszanásunk egy átalakított sárga volánbusznál volt, ami presszóként üzemelt. Szerencsére szembeszél nem nehezítette az utunkat. A bepakolt eső elleni felszerelésre tényleg nem volt szükség ezen a napon.
     Köszönet Babity Jánosnak, ( Janinak :) a túra profi vezetéséért, illetve Varga Tibornak ( Tibinek :) az ügyes szervezésért, valamint a túrán résztvevőknek a társaságért, a jókedvetekért.
     Köszönjük a félegyházi pékségnek az útravalót.
     A kerékpártúra a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Képek a Képtárban »

Kezdőoldal »

Édes kocogás,
csípős futás;
egy héttel a "Hírös" után!

Az Univer Product Zrt. a IUSTITIA Egyesület közreműködésével az Univer Erös Pista Fesztivál 0. napján futóversenyt szervez az Univer egységei között.

Versenykiírás ITT »

Nevezés ITT »

Kezdőoldal »© Csiga61, 2011